Het dak isoleren en de zolderruimte isoleren: waarom en wat isoleren?

Het isoleren van een zolderruimte heeft tal van voordelen. Wij sommen op waarom zolderisolatie nut heeft en wat je dient te isoleren.

Waarom een zolderruimte isoleren?

Veelal wordt een bestaande / oude zolderruimte gerenoveerd tot een extra leefruimte zoals een hobbykamer, slaapkamer, studeerkamer of werkkamer. Uiteraard dient deze voldoende geïsoleerd te zijn om het warmteverlies naar buiten toe te beperken. Niet alleen zal de ruimte aangenamer of meer comfortabel aanvoelen, ook zullen de kosten van de verwarming gevoelig dalen. Je bespaart geld en energie door de juiste isolatie aan te brengen en te streven naar een correcte uitvoering of plaatsing van het isolatiemateriaal. Gemiddeld verliest een niet-geïsoleerde woning tot 30% van zijn warmte via het dak, 18% warmte via de gevel en 16% via de vloeren. De Vlaamse Overheid maakt er een punt van dat tegen 2020 elke Vlaamse woning voorzien is van dakisolatie.

Wat dien je te isoleren in een zolderruimte?

Een zolderruimte isoleren doe je het best door isolatie aan te brengen in de hellende dakvlakken en in de zoldervloer. Bij het aanbrengen van isolatie tussen / op de zoldervloer, spreekt men van zoldervloerisolatie. Het is zeer belangrijk dat de isolatie zodanig wordt geplaatst zodat de ruimte volledig omsloten is met isolatie en er geen koude bruggen meer zijn die ervoor zorgen dat de warmte naar buiten ontsnapt. Want wat ben je met een toch wel redelijke investering als er tochtgaten of koudebruggen aanwezig zijn tussen de zolderruimte en de buitenlucht? Daarom dienen dakvlakramen, schoorsteenkanalen of andere elementen dewelke het dakvlak doorbreken, zorgvuldig uitgewerkt te worden om het aantal koude bruggen te beperken. De isolatie moet perfect aansluiten met dergelijke dakconstructies.

Verplicht tegen 2020 voor huurwoningen

Tegen 2020 moeten alle huurwoningen voorzien zijn van dakisolatie. Wie geen dakisolatie geplaatst heeft tegen 2020, zal zijn woning niet meer kunnen verhuren. Zo besparen huurders automatisch meer geld op hun energiefactuur en dragen we bij tot een beter milieu. De isolatieverplichting wordt opgenomen in de Wooncode. Uiteraard zijn er verschillende subsidies te verkrijgen.